8 Adımda Sağlıklı ve Konforlu Bir Gebelik İçin Anne olacağınızı öğrendiğiniz o ilk an, karmaşık ama güzel duygular içinizi kaplamıştır. Bebeğiniz ve sizin için önemli olan ise önünüzdeki 9 ayın nasıl geçeceğidir. Bu yazımızda 8 adımda sağlıklı ve konforlu gebelik için ipuçlarından bahsedeceğiz.
Hastane Kontrollerini Aksatmayın
Doktorunuzun tavsiye ettiği aralıklarla kontrole gitmelisiniz. Böylelikle yolunda gitmeyen bir durum olursa doktor gözetiminde bu durumu daha kolay atlatabilirsiniz.
Doğal ve Katkısız Yiyeceklerle Beslenin
Yapay katkı maddeleri bulunan, hazır yiyecek ve içeceklerden bu dönemde kaçınmanız gerekmektedir. 8 Adımda Sağlıklı ve Konforlu Bir Gebelik İçin Özellikle ilk 3 ay bebeğinizin gelişimi için ceviz, fındık, kefir, peynir, yumurta, kırmızı ve beyaz et tüketmelisiniz. Eğer elinizde imkan varsa meyve sebzelerinizi dahi kendiniz yetiştirebilir ve en doğal şekliyle tüketebilirsiniz.
Stresten Uzak Durun
Hamilelik “hormonların dansı” olarak bilindiği için hormon dengesinin bozulmaması bebeğiniz için önemlidir. Stresten uzak durun, kendinizi üzmemeye çalışın, aile bireylerinizi ve etrafınızdaki insanları da bu konuda anlayışlı olmaya davet edin.
Doktorunuzun Önerdiği İlaç ve Takviyeleri Özenli Kullanın
Kullanmanız gereken ilaç ve takviyeler size doktorunuz tarafından bildirilecektir. Bunları aksatmadan düzenli şekilde kullanmak bebeğinizin gelişimi için çok önemlidir. Örneğin hamileliğin ilk 3 ayı olan 1. trimesterda folik asit kullanımı bebeğin beyin gelişimi için olmazsa olmazdır. Sizin için de verilen demir ve D vitamini takviyelerini düzenli kullanmalısınız.
Uyku Düzeninizi Ayarlayın
Günde ortalama 6-7 saat uyumanız sizin için ve bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Az uyku yorgunluk ve huzursuzluğa sebep olacaktır. Zaten evinize gelecek olan yeni aile bireyiniz ile uzun gece uykularına bir süre veda etmeniz gerekecektir, bu yüzden hamilelik döneminizde bol bol uykunun tadını çıkarın.
Yoga ve Hamile Pilatesi Yapın
Eskiler hamilelerin hareket etmemesi, sürekli yatmasını tavsiye etse de bu durumun yanlış olduğu son yıllarda ortaya çıkmıştır. Hareket, her insan için önemlidir. Özellikle hamilelere hareketsizlikten dolayı oluşacak sorunlar için hamile pilatesi önerilmektedir. Ruhunuzun dinlenmesi için yoga; vücudunuzun esnekliği ve rahatlığı için hamile pilatesi yaparsanız kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz.
Vücudunuzun Ödem Tutmasına Engel Olun
Hamileliğin özellikle son ayları vücutta ödem oluşması kaçınılmazdır. Bunu en aza indirmek için bol bol su tüketin, fazla tuz tüketiminden kaçının, fazla ayakta durmamaya çalışın, ayaklarınızı mümkün olduğunda yukarıda tutmaya çalışın. Dinlenirken ayaklarınızın altına bir yastık koymak kan dolaşımınız için iyi olacaktır.
Fazla Kilo Almamaya Gayret Gösterin
Hamilelerin iki kişilik yemesi hakkında duyduğunuz şeylere kulağınızı tıkayın. Fazla kilo hem sizin için hem de doğum için sakıncalıdır. Siz sağlıklı beslenirseniz bebeğiniz için gerekli olan maddeler vücudunuzdan bebeğinize geçecektir. 8 Adımda Sağlıklı ve Konforlu Bir Gebelik İçin Bunun için çok fazla yemek yemeye gerek yoktur. Uzmanlar normal bir hamilelikte 8-14 kilo alınmasını tavsiye etmektedir.
Sağlıklı ve konforlu bir hamilelik geçirmek için bu adımları uygulamanız yeterli olacaktır. Hamileliğinizi güzel bir deneyim olarak hatırlamak isterseniz bu önerilerimize uymanızı tavsiye eder, miniğinize sağlıkla kavuşmanızı dileriz.