Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler Hepimiz çalışmalarımız neticesinde rahat bir emeklilik süreci hayal ederiz. Ülkemizde çalışma hayatındaki birikimlerin değerlendirilmesinde en çok tercih edilen araç bireysel emeklilik sistemidir. Bireysel emeklilik sistemi, katılımcılara geleceğe dönük yatırım yapma imkanı sağlar. Uzun vadeli bir yatırım aracı olan bireysel emeklilik sistemiyle emeklilik döneminde finansal refah hedeflenir. BES, katılımcılarının tasarruflarını yönlendirmesine katkı sağlar. Peki bireysel emeklilik sistemi nedir? BES’ in sunduğu avantajlar ve işleyiş şekli nedir? Şimdi bireysel emeklilik sistemi hakkında bilmeniz gerekenlere göz atalım.
Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?
Bireysel emeklilik sistemi, katılımcıların tasarruflarını yatırım fonları aracılığıyla değerlendirebildiği ve uzun vadeli gelecek planları yapabildiği bir sistemdir. Sistemin asıl amacı bireylerin emeklilik dönemlerinde finansal olarak sıkıntı çekmemeleridir. Odak noktası emeklilik dönemi olduğu için diğer yatırım şekillerinden ve tasarruf planlarında ayrılarak bu ismi almıştır.
Bireysel Emeklilik Sisteminin İşleyişi
Bireysel emeklilik sistemi ile kişiler birikimlerini bireysel emeklilik fonlarında değerlendirirler. Zengin finansal ürün çeşitliliğiyle belirlenen tutarda ve dönemde yatırım planı yapılabilmektedir. Siz de yatırım planınızı bireysel emeklilik sistemi doğrultusunda şekillendirmek istiyorsanız bireysel emeklilik sisteminin işleyişini kavramalısınız.
Bireysel emeklilik sistemi katılımcılarını uzun vadeli yatırımlara teşvik eder. Bu doğrultuda 10 yıl süresince sistemde kalma koşulu ve 56 yaş sınırı bulundurur. Ancak bu kriterlere rağmen katılımcılar istediği zaman sistemden ayrılabilmektedir. Sistemde kalmayı teşvik etmek adına vergi ve stopaj fırsatları katılımcılara sunulur.
Bireysel emeklilik sisteminde 10 yıldan az kalan bireylere, fonlarının sağladığı kazançların yüzde 15’ i kadar stopaj (gelir vergisi) uygulanır. Sistemde 10 yıldan fazla kalmış ancak, 56 yaşını doldurmamış katılımcılar için bu oran yüzde 10’ dur. Sistemde 10 yıl bulunmuş ve 56 yaş şartını tamamlamış katılımcılar ise gelir vergisi kesintisi ödemez.
Devlet, bireysel emeklilik sistemine dahil olan kişilere %25’ lik bir teşvik sunmaktadır. Bu katkı sayesinde bireysel emeklilik sistemindeki kişi sayısı artış göstermiştir.
Bireysel Emeklilik Fonları Nedir?
Bireysel emeklilik fonlarının oluşturulduğu portföylerde BES tasarrufları değerlendirilir. Kullanıcılar kanunlarca belirlenen limitler doğrultusunda fon dağılımı yaparlar. Bu fonları portföy yönetim şirketleri yönetir. 2021 yılı itibariyle fonlar bireysel emeklilik fon alım satım platformu (BEFAS) üzerinden işlem görmeye başlamıştır. Bu yenilikle katılımcılar BEFAS üzerinde işlem görmekte olan tüm yatırım araçlarına fon yatırabilmektedir.
Bireysel Emeklilik Sisteminden Kimler Yararlanabilir?
Bireysel emeklilik sistemi sayesinde her yaş grubundan bireyler uzun vadede tasarruf edebiliyor. Önceden bireysel emeklilik sisteminde 18 yaşın altındaki bireyler doğrudan kendi adına giriş yapamıyordu. Ancak yapılan yasal düzenlemelerle 2021 yılı itibariyle 18 yaşın altındaki kişiler de bireysel emeklilik sistemine katılım sağlayabilmekte.
Bireysel Emeklilik Sisteminin Avantajları
Bireysel emeklilik sisteminin avantajları oldukça fazladır. Devlet destekli katkılar ve uzun vadede gelir vergisi ödenmesine gerek kalmadan yatırım yapma fırsatı bu avantajların en önemlilerindendir. Vergi ve stopaj imkanlarının yanı sıra çalışanların küçük birikimlerle emeklilik dönemi gelir açığını kapatmasını sağlar. Bireysel emeklilik sistemi aynı zamanda 10 yıl süreli düşük stopaj oranlarıyla yatırım fonlarına yatırım yapılabilmesine olanak sağlamaktadır.