Çocukların Tüketmesi Gereken Besinler Çocuk çağı büyüme ve gelişme açısından oldukça önemlidir. Büyüme ve gelişmede aksaklık olmaması için çocuklar yeterli ve dengeli beslenmelidir.
Çocuklarda Dengeli Beslenme
Çocuklarda beslenmenin dengeli olması gerekmektedir. Gün içerisinde aldığı besinlerde yeterli karbonhidrat, yağ ve protein bulunmalıdır. Dengeli beslenmeyi destekleyen önemli konulardan biri öğün sayısı ve öğün aralıklarıdır.
Çocuklarda Öğün Planlaması
Çocukların yeterli ve dengeli beslenmesinde önemli unsurlardan biri öğündür. Bu beslenme en az 3 ana ve 2 ara öğünden oluşturulabilir. Öğünler arasındaki zaman planlanmalı ve bu plan doğrultusunda hazırlanmalıdır. Bu plana şu şekilde bir örnek verebiliriz;
- Kahvaltı
- Ara Öğün
- Öğle yemeği
- Ara
- Akşam yemeği
Bu öğünler arasındaki zamanlama oldukça önemlidir.
Çocukların Tüketmesi Gereken Yiyecekler
Çocukluk çağı gelişim çağıdır. Bu gelişim başka psikomotor beyin gelişiminden oluşur. Çocukların Tüketmesi Gereken Besinler Beden gelişimi de tüketilen yiyeceklerle orantılı olarak sürmektedir. Özellikle kemik ve dişlerin gelişiminde proteinler ve birçok mineral rol oynamaktadır. Bu sebeple gelişme çağındaki bir çocuk mutlaka protein ve mineral yönünden zengin yiyecekleri tüketmelidir. Vücudumuzda kullanılan hormon ve enzimlerin işlevlerini yerine getirebilmeleri için karbonhidrat yağ ve proteine ek olarak yeterli vitamin ve mineraller de tüketilmelidir.
Çocukların Ana Öğünlerde Tüketmesi Gereken Besinler
Ana öğünleri kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği oluşturmaktadır. Bu ana öğünlerde çocukların tüketeceği besinler karbonhidrat yağ ve protein açısından dengeli olmalıdır. Kahvaltıda özellikle yumurta, süt, peynir, ekmek, süt bulunmalıdır. Gün içerisinde protein dengesini süt yumurta yoğurt ve et ürünleriyle sağlamak gerekmektedir. Haftada 2 gün balık tüketimi omega 3 açısından oldukça önemlidir.
Çocukların Ara Öğünlerde Tüketmesi Gereken Besinler
Ara öğünler çocukların ana öğünlere geçişte açlık kontrolünü sağlayabilmelidir. Sebze, meyve ve kuruyemişler ara öğünler için idealdir. Ara öğünlerde çocukların çok sevdiği paketli gıdalardan uzak durmak gerekmektedir.
Paketli gıdalara alternatif olarak evlerde yapılabilecek atıştırmalıklar;
- Az yağda fırınlanmış sebze cipsleri
- Bal, pekmez veya keçiboynuzu ile tatlandırılmış ev yapımı atıştırmalık bisküviler
- Taze meyveler, süt veya yoğurtla hazırlanmış içecekler
Evde kolaylıkla hazırlanabilecek atıştırmalıklardır.
Çocukların beslenmesi yeterli ve dengeli olmalıdır. Çocukların Tüketmesi Gereken Besinler Bu sebeple öğünleri ve yiyeceklerin içeriği titizlikle planlanmalı gerekirse alanında uzman kişilere danışılmalıdır.