Endoskopi Nedir? Nasıl Yapılır?

Endoskopi Nedir? Nasıl Yapılır?
Endoskopi Nedir? Nasıl Yapılır?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Endoskopi Nedir?  Kişinin sindirim sistemindeki rahatsızlık şikayetleri sonucunda kontrol amaçlı yapılan yemek borusu, Endoskopi Nedir? Nasıl Yapılır? mide ve bağırsakların görüntülenmesi işlemidir. Endoskopi ameliyat gerektiren bir işlem değildir. Ucunda kamera olan esnek bir tüp, aracılığı ile sindirim sistemini etkileyen bölgeler incelenir.

Endoskopi Nedir? Nasıl Yapılır?

Endoskopi Niçin Yapılır? Endoskopi, kişideki sindirim sistemi rahatsızlığının sebebini bulmak için yapılan bir inceleme işlemidir. Tanı koymak amacı ile yapılır. Örneğin, uzun süren karın ağrılarında, ani kilo kayıplarında, devamlı mide yanması ve ekşimelerinde, aralıklı olarak oluşan ve sürekli hale gelen, karında oluşan gaz ve şişkinliklerde, yemek borusunda oluşan rahatsızlıklarda endoskopi yapılır.

Endoskopi

Kanser taraması ve sindirim sistemini ilgilendiren rahatsızlıklarda tanı ve tedavi sürecinde endoskopi yapılmaktadır. Endoskopi Nedir? Nasıl Yapılır? Endoskopi ile gerekirse kalın bağırsaktan biyopsi alınarak tanı koyma işlemi yapılır. Bunun yanı sıra endoskopi ile mide kanamalarında lezyonlar çıkarılarak prekanserde tedavi olarak da kullanılır.

Endoskopi İşlemi Öncesi Bir Hazırlık Gerekir mi?   Endoskopi öncesi bir hazırlık gerekmektedir. Üst sindirim sistemi için yapılan endoskopide altı saat açlık, kalın bağırsak için yapılan endoskopide ise bir iki gün önce başlanacak şekilde, dışkının temizlenmesi için ilaç tedavisi gerekmektedir. Kişiler eğer kan sulandırıcı ilaç kullanıyorlarsa, sağlık uzmanlarını bilgilendirmelidirler.

 Endoskopi Nasıl Bir İşlemdir?

Endoskopi Nasıl Bir İşlemdir? Endoskopi, gastroenterologlar tarafından yapılmaktadır. Bir engel yok ise, endoskopi öncesi hastaya ilaç verilir. Hastanın diş çevresine, rahatsızlık duymaması için bölgesel uyuşma yapan bir sprey uygulanılır.

Ucunda kamera olan yumuşak bir boru yemek borusundan mideye ve bağırsağına iletilir. Bölgelerden geçerken kamera yardımı ile görüntü, operasyon yapan uzmanların görmesi için bir ekrana yansıtılır. Doktor görüntüleri yorumlayarak kişiye teşhis koyar. Endoskopi sırasında, hastanın nabzı, oksijen düzeyi, tansiyonu izlenir. Gerekirse tanı için bir parça alınır. Bu işleme biyopsi denilir. Operasyon sonrası kişinin boğazında ağrı oluşabilir. Bu ağrılar bir kaç gün içinde geçecektir.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Giriş Yap

Bilge Yazar ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!