Kapitalizm ve Endüstri İlişkisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kapitalizm ve Endüstri İlişkisi Kapitalizm en temel anlamıyla anaparaya (anapara, bir başka deyişle kapital) dayalı bir ekonomik sistemdir. 18. Yüzyılda buhar gücüyle çalışan makinelerin kullanılmaya başlaması ve birçok icadın da oluşmasıyla da Endüstri Devrimi başlamıştır. Bu iki konuyu bir cümlede toplamak gerekirse; Endüstri devrimi ile tarım ile değil endüstri ile para kazanılmaya başlanmış olup, endüstri ile para kazanmak için de önceden daha çok kapitale sahip olanlar bu dönemde ön planda olmuştur ve üretimler her geçen gün daha da özelleştirilmiş, anapara sahiplerine doğru kaymıştır. Kapitalizmin ve endüstrinin birbirinden ayrılamayacak iki terim ya da sistem olmaları ve her daim ilişki içinde olmaları da yine 18. yüzyıldan başlamaktadır.

Kapitalizm ve Endüstri İlişkisi

İşçi Sınıfı ve Küreselleşme Hayatımıza Girdi Endüstrinin hızlı gelişimi öncesinde tarım ile uğraşan sınıfın yerini işçiler ve onlara para – maaş vererek iş yaptıran burjuva sınıfı gibi toplumsal sınıflar ortaya çıkmıştır. Burada işçiler daha çok para veren yere gitme özgürlüğüne sahip gibi görünebilir, ancak gerçeklikte bu şekilde olmamaktadır. Yeni başlayan endüstri dönemi ile az sayıda işletme ve çok sayıda işçi bulunmaktaydı. Bu nedenle de işçi sınıfı ilk dönemlerde yoğun ve zor koşullarda çalıştırılarak üretim arttırılmıştır. Artan üretimle yakın yerlerdeki ihtiyaçtan fazlası daha uzak yerlere satılmaya başlandı. Bununla da küreselleşmenin ilk adımları atıldı. Buharlı trenlerin de katkısıyla üretilen ürünler farklı ülkelere kadar satılmak için kısa sürede ve kolaylıkla gönderildiler.

Küreselleşme ile Gelen Kapitalizm

Dağıtımın ya da satışın kolaylaşması, daha fazla alıcıya ulaşılabilmesi ile daha çok işletme ve üretici oluşmaya başladı. Talebin getirdiği bu arz ile de kapitalizm kendisini daha net ve sert gösterdi. Daha çok kapitali olan hayatta kalabilirken, küçük işletmeler bu ilk endüstri başlangıcı süreçlerinde silindiler. Daha çok kapitali olanlar ise talebi karşılamak için daha çok üretim yapmak adına daha çok işletme açtılar ve daha çok işçiyi zorlu koşullarda çalıştırdılar.

Burada işçi sınıfı ile burjuva sınıfının arası giderek açılırken, bir yandan da asıl talebi yapan az nüfuslu toplum ise, Kapitalizm ve Endüstri İlişkisi tüketimini günbegün arttırarak önce kapitalizmin çarklarının daha hızlı dönmesine katkı sağladı, sonrasında da (bir başka deyişle günümüzde de) kapitalizmin önemli çarklarından biri haline geldi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Giriş Yap

Bilge Yazar ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!