Yatırım Nedir? Yatırım Ne Demek? Yatırım Nasıl Yapılır?

Yatırım Nedir? Yatırım Ne Demek? Yatırım Nasıl Yapılır?
Yatırım Nedir? Yatırım Ne Demek? Yatırım Nasıl Yapılır?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yatırım nedir? Terimin anlamı basitçe açıklanmıştır
Kısacası, ekonomide bir yatırım, maddi, maddi olmayan veya finansal varlıkların satın alınmasıdır. Ancak her yatırımın başında bir getirisi vardır. Bir yatırımın amacı, bu çıktıyı nakit girişi adı verilen getiriler oluşturmak için kullanmaktır. Yatırım nedir? Bir yatırım, orta ila uzun vadeli bir sermaye taahhüdü içerir. Amaç, gelecekte toplam orijinal yatırımdan daha fazla olan ve böylece varlıklarda artışa yol açan bir dizi ödeme almaktır. Bir yatırım, nesneye ve duruma göre farklılık gösterir.

Yatırım Nedir?

Her yatırımda, toplanan sermayenin hedeflenen kullanımına odaklanılır. Bu, öz sermaye veya borç finansmanından gelebilir. Şirket bilançosunda fon kullanımı aktifler tarafındadır. Her yatırım kararının genellikle bir şirket için duran Yatırım nedir? varlıkların miktarı üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Bu, bir yatırım ve finansman arasındaki farktır.

Yatırımın tersi, yatırımdan çekilmedir. Örneğin, bir elden çıkarma durumunda, bir şirket artık gerekli olmayan makineler ve sistemler satar. Önceden bağlanmış sermaye serbest bırakılır, bu nedenle şirket bunu iç finansman için kullanabilir.

Yatırım Nasıl Yapılır?

Yatırım Nasıl Yapılır? Farklı yatırım nesneleri nelerdir?

Üç farklı yatırım türü vardır:

Maddi veya Gerçek Yatırım: Varlıkların veya maddi malların satın alınması gibi maddi bir yatırımı ifade eder. Bunun örnekleri makineler, sistemler, binalar ve kara veya motorlu taşıtlardır.
Maddi olmayan yatırım: İmtiyazların satın alınmasına, sınai mülkiyet haklarına, kendi patentlerinin oluşturulmasına, çalışanların ileri eğitim ve öğretimine ve ayrıca pazarlama önlemlerine yapılan yatırımlara karşılık gelir.

Finansal yatırım: Hisselerin ve diğer şirket yatırımlarının, alacak hesaplarının, tahvillerin veya kredilerin satın alınmasını tanımlar. Genel olarak, finansal yatırımlar her zaman finansal varlıklara yapılan uzun vadeli yatırımlardır.
Durum türüne göre yatırım beyanı
Yatırım nesnesinin türüne ek olarak, olayın türüne göre başka bir sınıflandırma da mümkündür. Tanım olarak, yatırım yapmak için dört farklı neden vardır:

Başlangıç ​​veya kuruluş yatırımları: Bir şirketin kuruluşu ve ilk donanımı ile organizasyonun gelişmesi için gerekli olan tüm masrafları içerir. Kuruluş yatırımları, yeni bir şirket kurmadan kendi mal veya hizmetlerinizi ilk kez yaratmaya kadar olan tüm süreci kapsar.
Değiştirme yatırımları: Mevcut makinelerin, sistemlerin veya tesislerin yeni yatırım nesneleri ile değiştirilmesini tanımlayın. Bu, bir şirketin performansını korumaya hizmet eder.

Genişleme yatırımları: Dikey genişlemenin yanı sıra üretim ve satış programının niceliksel genişlemesi için bir şirketin performansını yatay yönde artırın. Dikey genişleme durumunda, bir şirketin dikey entegrasyonu, sonraki üretim aşamalarıyla artar.

Rasyonelleştirme yatırımları: Bir şirketin makine ve sistemlerinin modernizasyonunu ve iyileştirilmesini tanımlayın, bu sayede daha verimli performans yoluyla maliyet düşüşü sağlanır. Pratikte, genişleme yatırımı ile rasyonalizasyon yatırımı arasındaki sınır akışkandır, çünkü rasyonalizasyona genellikle performansta bir artış eşlik eder.
Yatırım hesabı ile doğru planlayın Her yatırım kararı dikkatli bir planlama gerektirir. Bunun nedeni, çoğunlukla uzun vadeli sermaye taahhüdü ve bazen yatırımların yüksek karmaşıklığıdır. Bir yatırım kararının temeli, yatırım hesaplamasıdır.

İşletme yönetiminde çeşitli hesaplama yöntemleri mevcuttur. Bunlar, firmaların yatırımların kârlılık veya değer yaratma üzerindeki ani etkisini – parasal hedefler – yakalamalarını sağlar. Yatırım kararları alınırken pazar payını artırma veya çevresel hedefler gibi parasal olmayan hedefler de rol oynar. Ancak bu durum yatırım hesabında dikkate alınmaz.

Matematiksel yatırım hesaplama yönteminde iki alt bölüm daha vardır: statik ve dinamik yöntem.

Yatırım Ne Demek?

Statik fatura türleri
Maliyet karşılaştırma hesaplaması: Dönem veya yatırım nesnesi başına ortalama sabit ve değişken maliyetleri, emsal amortismanı ve faizi hesaplar. Bu, şirketlerin iki farklı yatırımı maliyetleri açısından karşılaştırmasını sağlar.
Kar Karşılaştırma Hesaplaması: Kar karşılaştırmasının bir uzantısını oluşturur.

maliyet karşılaştırma hesaplaması. Burada şirketler, yatırımlardan elde edilen yıllık geliri de belirler. Bu şekilde, iki yatırımın maliyetleri ile ortalama kâr veya zararları arasındaki farkı belirlemek mümkündür.
Karlılık Karşılaştırma Hesaplaması: Karlılık karşılaştırma hesaplamasını genişleterek iki yatırımın karlılığını karşılaştırır. Bunu yapmak için birbiriyle ilişkili iki nokta koyarsınız: bir yatırım için kullanılan sermaye ve elde edilen ortalama kâr. Başvuru için ön koşul, yatırımların birbirinden çok farklı olmamasıdır.
Amortisman hesaplaması: Bir yatırımın amorti edildiği veya kendi kendini finanse ettiği dönemi belirlemeye yarar.
Bu yöntemler statiktir çünkü yalnızca bir dönemi dikkate alırlar ve bileşik faiz etkisi yoktur. Bu kısıtlamalar nedeniyle, herhangi bir statik yatırım hesaplaması, uzun vadeli yatırımların değerlendirilmesi için pek uygun değildir.

Dolar yükselmeye devam edecek mi
Dolar yükselmeye devam edecek mi

Uzun vadeli yatırımlar için hesaplamalar

Uzun vadeli değerlendirmeler için dinamik bir yatırım hesaplaması daha doğru ve bilgilendiricidir. Dört farklı dinamik hesaplama yöntemi vardır:

NPV yöntemi: isteğe bağlı bir faydalı ömrün NPV’sinin hesaplanması. Bu, bir yatırım için bir dönem içindeki tüm iskonto edilmiş fazlaların toplamıdır. NPV’nin orijinal yatırım tutarından büyük olması avantajlı olarak kabul edilir.
Nihai değer yöntemi: Bir yatırımdan elde edilen fazlanın yıl sonuna kadar birleştirilmesi. Bu, şirketlerin bir yatırımı diğer yatırım biçimleriyle karşılaştırmasını sağlar.
İç verim oranı yöntemi: Bir yatırımın bugünkü değerinin sıfır olduğu faiz oranını bulmak için yaklaşım yöntemini kullanır. İdeal olarak, bu faiz oranı, alternatif bir yatırımın faiz oranından daha yüksektir.
Anüite Yöntemi: NPV yöntemini genişletir. Yıllık gelir, üretilen ortalama yıllık fazlaya karşılık gelir. Anüite sıfırdan büyükse, bu pozitiftir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Giriş Yap

Bilge Yazar ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!